Català Castellano

Prevenció Com ja hem sentit dir tantes vegades, prevenir és millor que curar. Però com podem prevenir les malalties? Aquí us anotem algunes consells.


Vacunacions


Les vacunes us poden protegir d'algunes malalties o reduir la gravetat de les mateixes  • La vacuna antigripal és una seguretat per a la vostra salut. Vacuneu-vos un cop l'any, la vacuna la podeu obtenir al vostre metge de capçalera i és gratuïta

  • Vacuna antineumocòcica: Es vacuna una sola vegada. La podeu aconseguir gratuïtament, consultant al vostre metge de capçalera o equip d'atenció primària.

  • Vacuna antitetànica: Recordeu que cal una revacunació cada 10 anys


Prevenció de l'osteoporosi


L'osteoporosi és un dels principals factors de risc de fractura òssia  • Feu una dieta rica en calci com ara la llet i els seus derivats (formatges, iogurts)

  • Preneu moderadament el sol fora de les hores de màxima insolació.

  • No fumeu

  • No begueu begudes alcohòliques en excés

  • Valoreu amb el vostre metge si cal fer algun estudi o tractament especialment en cas d’antecedents familiars


Detecció precoç


La detecció precoç permet identificar les malalties un cop ja s’han instaurat però abans que causin molèsties i produeixin símptomes. Quant abans les detectem i diagnostiquem, més fàcil serà tractar-les, resoldre-les i reduir les seves conseqüències.


Detecció precoç del càncer


Càncer de pell: És el càncer més freqüent. Si es detecta aviat és moltes vegades curable. Eviteu l'exposició al sol del migdia Per exposicions al sol, utilitzeu cremes protectores solars amb protecció de 15 o superiors. Utilitzeu barrets per protecció solar


Càncer colorectal: És el segon càncer més freqüent tant en homes com en dones: En alguns casos es recomana fer controls de sang a les deposicions o colonoscòpies per detectar precoçment. Consulteu el vostre metge per si reuniu les característiques per fer aquestes proves. Escolliu menjars amb menys greixos i més fibra.


Càncer de mama: És el més freqüent en les dones: Examineu mensualment les vostres mames. Que el vostre metge us examini cada any. A partir dels 55 anys es recomanen mamografies anuals. A partir dels 64 i fins els 69 anys cada 2 anys


Càncer de cèrvix: Es pot detectar precoçment en gran mesura Si no us heu fet mai cap exploració aneu al metge. Cal que tingueu 2 citologies negatives consecutives abans de deixar de fer més exploracions (Papanicolau)


Càncer testicular: Palpeu-vos els testicles una vegada al mes, en busca d'una tumoració que abans no hi fos. Càncer de pròstata: Consulteu el vostre metge sobre la conveniència de fer estudis amb tacte rectal o determinació de PSA per tal de detectar-lo precoçment.