Català Castellano

La grip i el refredat comú


Som a les portes de l’hivern i les temperatures comencen a baixar de forma brusca. Atès que el nostre cos no està preparat per a aquesta situació, apareixen determinats trastorns amb una alta capacitat de contagi: el refredat i la grip.


Una de les malalties més importants, i que apareix en epidèmies durant l’hivern, és la grip.  Està causada per un virus. Causa febre alta, dolors musculars, mal de cap i de gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Es cura en una setmana. Cal tenir paciència, no espereu trobar-vos bé de seguida, no es pot mantenir el mateix ritme de vida.


La febre de la grip dura 4-5 dies, però la tos i el cansament poden persistir dues setmanes més. Si teniu la grip es recomana fer repòs al llit mentre tingueu febre o malestar general i beure més de dos litres de líquid al dia (aigua, sucs infusions, sopes, caldos).


Els antibiòtics no curen la grip, atès que parlem d’un malaltia vírica, però per a la febre es poden prendre antitèrmics.


Cal tenir present que la grip és una malaltia contagiosa i és important que el malalt es renti sovint les mans amb aigua i sabó, faci servir mocadors d’un sol ús per tapar-se la boca i el nas quan tussi o esternudi i els llenci en una bossa tancada. L’habitació del malalt ha de ventilar-se diversos cops al dia.


Si la febre dura més de 4 dies o si teniu ofec, cal anar al centre d’atenció primària o consultar a través del telèfon de Sanitat Respon 112. La farmàcia és també un punt sanitari de consulta.


Una de les accions claus per prevenir-la és la vacuna. Atès que els virus van canviant, es preparen noves vacunes cada any, segons el virus que ens afectarà a l’hivern. La vacuna antigripal està indicada en les persones de més de 60 anys o les que tenen malaltia crònica del cor, dels bronquis, del ronyó, els diabètics i les persones que tenen disminució de les seves defenses.


La vacuna està elaborada a partir de virus gripals morts, per la qual cosa mai no pot produir la malaltia. Pot produir molèsties locals lleus, i rarament febre o malestar. En cas de malaltia aguda greu o febre superior a 39 °C consulti abans de vacunar-se. Està contrainidicada si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna, com per exemple l’ou.

Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no del refredat comú. No hi ha vacunes per al refredat.


Parlem també del refredat comú, una altra malaltia lleu causada per virus. Causa mocs, nas tapat, mal de coll, tos, ulls plorosos i mal de cap. Acostuma a començar pel nas, la gola i després pot baixar als bronquis. En uns quants dies es cura sense tractament, es pot fer una dutxa o bany per estovar els mocs, posar-se sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas i per a la irritació de la gola prendre caramels sense sucre. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac per a aquells que siguin fumadors.


Es poden patir entre 2 i 5 refredats a l’any. La vacuna de la grip prevé la grip, però no el refredat. Els antibiòtics tampoc curen el refredat . Un tema important és no deixar cap tractament dels que es prenen habitualment quan tingueu refredat o grip.


Recomanacions per a la temporada d’hivern


L’arribada del fred, com hem vist, pot afavorir l’aparició d’algunes malalties, però també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, que poden suposar un risc per a la salut. Estar sotmès a baixes temperatures pot afectar el bon funcionament de l’organisme, quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor.


Us donem alguns consells que us ajudaran a protegir-vos del fred i a passar un hivern saludable:


ü  Consulteu la previsió del temps i els dies de més fred  eviteu sortir de casa si no és estrictament necessari. Si cal sortir, abrigueu-vos bé, eviteu els espais oberts exposats al fred i estar-vos gaire temps sense moure-us. És convenient que us vestiu amb diverses capes de roba poc ajustada (moltes capes primes protegeixen més que poques capes gruixudes), abric i calçat impermeable, barret, guants i bufanda o una altra peça que protegeixi la cara i la boca.


ü  Quant a la roba de llit, escalfa millor una única peça de roba (un nòrdic, per exemple) que moltes mantes i llençols.


ü  Eviteu els canvis bruscos de temperatura, sobretot si patiu malalties respiratòries.


ü  A més de menjar aliments calents, com ara sopes o guisats, també és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.


ü  Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.


ü  Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat,  perquè es protegeixin dels efectes del fred.


Quan sigueu a casa:


ü  Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.


ü  Cal que disposeu dels vostres medicaments, sobretot els de les malalties cròniques i els de tipus respiratori.


ü  Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua.


ü  No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa.


Vigileu amb les estufes, les calderes i els aparells de calefacció de la llar, que poden convertir-se en elements de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús.


ü  Reviseu les calderes, estufes i altres aparells de combustió. Cal complir els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.


ü  No els feu servir si en encendre’ls fan una olor estranya.


ü  No tapeu les reixes ni els conductes, ni els punts de ventilació de gas o combustió: serveixen per a garantir una bona combustió i per a evitar l’acumulació de gasos.


ü  Si a casa vostra disposeu d’una llar de foc  o una estufa de llenya, feu-ne revisar anualment la xemeneia o sortida de fum.


ü  Per tal d’evitar la intoxicació, assegureu-vos de ventilar cada dia durant uns minuts per garantir l’entrada d’oxigen i aire net, el menjador o les habitacions tancades, si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció.


ü  Per prevenir el risc d’intoxicació per monòxid de carboni derivat de l’ús d’estufes de llenya o altres combustibles, instal·leu un detector de fum i de monòxid de carboni.


ü  Si utilitzeu estufes elèctriques, desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris.


ü  No acosteu les estufes a prop de les cortines, mobles o llits i matalassos.


ü  Eviteu col·locar roba per assecar a prop de les estufes.


ü  Si esteu en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera, i noteu símptomes de mareig, obriu alguna porta o finestra i ventileu immediatament.


ü  Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.


 


 


La hipotèrmia


L’exposició prolongada al fred pot causar hipotèrmia. Quan una persona la pateix, la temperatura li baixa a menys de 35 °C. La gent gran i les persones amb malalties cròniques, especialment circulatòries o cardíaques, són les que tenen més probabilitats de patir-ne. Per prevenir-la cal vestir roba adient per protegir el cos i ingerir molt líquid, però, a més:


ü  Evitar les temperatures extremadament fredes, especialment amb vent fort.


ü  No dur roba humida.


ü  Per evitar la mala circulació, no dur roba o botes ajustades, no fatigar-se, ni tampoc consumir alcohol i tabac.


Els símptomes més comuns de la hipotèrmia són somnolència, debilitat i pèrdua de concentració, pell pàl·lida i freda, confusió, tremolor incontrolable i freqüència cardíaca i respiratòria lentes. Si sospiteu que una persona pateix hipotèrmia truqueu immediatament al 112, porteu-la a un lloc amb bona temperatura ambient, retireu-li la roba humida i tapeu-la amb mantes. Cobriu-li el cap i el coll per ajudar-la a retenir la calor corporal. No utilitzeu calor directa, com ara aigua calenta, coixinets elèctrics o làmpades de calor. No li doneu mai alcohol, ja que accelera la pèrdua de temperatura corporal.


Un altre aspecte important a tenir en compte durant l’hivern és la cura de la pell


Les baixes temperatures, la manca d’humitat i la calefacció excessiva durant l’hivern perjudiquen la pell i provoquen deshidratació, sequedat, descamació i, fins i tot, petites ferides, com ara talls o clivelles. Per combatre aquests efectes podeu seguir les recomanacions següents:


ü  Hidrateu la pell freqüentment amb cremes, especialment la de la cara, el coll i les mans, perquè són les zones més exposades.


ü  Per evitar que els llavis s’assequin i apareguin clivelles, apliqueu-vos bàlsam diverses vegades al dia.


ü  El sol no solament és perillós a l’estiu. Per això és important que també utilitzeu protector solar durant els mesos de fred.


Si heu d’agafar el cotxe


ü  Feu-ho només si és imprescindible i eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit.


ü  Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.


ü  Porteu el dipòsit de la gasolina ple, les cadenes del cotxe (assegureu-vos que les sabeu col·locar), roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.


ü  A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.


ü  Quan sortiu del cotxe aneu amb molt de compte amb possibles relliscades si hi ha plaques de gel o neu, que acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.


Seguiu aquestes recomanacions i a gaudir d’un bon hivern!!!


 


Emili Burdoy


Director d’Atenció Primària


Consorci Sanitari del Maresme