Català Castellano

 1. Comprovar que el calçat s’adapta al peu, i no fer mai que el peu s’adapti al calçat. Evitar els talons alts i les punteres estretes. L’alçada de la pala ha de ser l’adequada per a la mida dels dits. Els materials de les sabates han de ser nobles i naturals i tan transpirables i flexibles com sigui possible. És recomanable alternar la utilització de diferents tipus de calçat.

 2. Utilitzar calçat adequat a la mida del nostre peu, sense puntera estreta i amb un taló de 2 a 4 cm, com a màxim, sempre amb un sistema de cordons o de fixació al peu. Evitar les soles de sabata primes.

 3. Per evitar caigudes, cal utilitzar sabates estables i amb sola antilliscant.

 4. Comprar les sabates al final de la tarda, ja que el peu esta més ample.

 5. Per a l’estiu es recomanen les sandàlies, però sempre amb sistema de subjecció al peu.

 6. Utilitzar mitjons de fibres naturals, per afavorir la transpiració natural del peu i evitar la humitat.

 7. Evitar el sobrepès. Seguir una alimentació adequada a les necessitats reals. Fer exercici moderat. Moure els peus i els dits per restablir la circulació sanguínia.

 8. Acudir al podòleg per eliminar tan aviat com sigui possible les causes de dolor.

 9. Fer-se massatges per relaxar els peus i fer pediluvis amb sals, herbes o olis, perquè recuperin el benestar.

 10. L’edat i el sobrepès ocasionen la desaparició o la dispersió del greix plantar, i això fa que es perdi la propietat esmorteïdora del peu, de manera que el sol fet de caminar pot produir dolor. Substituir aquesta capacitat amb plantilles o sabates adequades.

 11. Hidratar els peus amb cremes específiques diàriament, per afavorir la barrera protectora natural de la pell.

 12. Eixugar bé els peus després de rentar-los, sobretot els espais interdigitals, per tal d’evitar infeccions a la pell.

 13. Per evitar malalties transmissibles, les sabates, els mitjons i l’instrumental de tall utilitzat per als peus han de ser personals i intransferibles.

 14. Protegir els peus amb xancletes o peücs, sobretot en llocs públics com ara gimnasos, vestidors, hotels, piscines, etc., amb la finalitat d’evitar la transmissió de berrugues i fongs.

 15. Revisar els peus diàriament per evitar la presència de lesions i tractar-les com més aviat millor.


 


 


Per obtenir-ne més informació, pot consultar el web www.podocat.cat/consells-podologics.