Català Castellano

Recomanacions generals:


 


– Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de seguir una dieta específica a causa de cap malaltia crònica  o passatgera.


– S’adreça a persones que poden menjar de tot i, per tant, que poden gaudir d’una dieta variada, amb els productes de cada estació.


– Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però que els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.


– En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que segueixi algunes indicacions, com la de suprimir el pa del dinar i el del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de les fècules com la patata, l’arròs i la pasta).


– És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes...


– També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel...) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir, es recomana utilitzar edulcorants. Actualment es recomana l’estèvia (es pot comprar en botigues) perquè és un edulcorant natural, no és artificial com la sacarina.


– Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruita i verdures, que són riques en potassi, que ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-ne un polsim.


 


– Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.


– Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son, perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.


– Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets, i menys abundants que l’esmorzar i el dinar.


– Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat  a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.


– Si es sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com un got de llet fresca o un iogurt, que ajuden a agafar el son.


– Per a una bona nutrició, és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà no és una bona companyia.


 esmorzar


dinar


sopar