Català Castellano

Recomanacions generals:


 


– Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de dur una dieta específica a causa de cap malaltia crònica o passatgera.


– S’adrecen a persones que poden menjar de tot i, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.


– Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però que els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.


– En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que segueixi algunes indicacions, com ara suprimir el pa del dinar i del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de les fècules com són la patata, l’arròs i la pasta).


– És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: en amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes o per acompanyar. Cadascú pot triar la verdura i la preparació que més li agradi i, si aconsegueix molta varietat, encara és millor.


– També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir, es recomana utilitzar edulcorants. Actualment, es recomana l’estèvia (es pot comprar a les botigues habituals) perquè és un edulcorant natural, no és artificial com la sacarina.


– Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruites i verdures que són riques en potassi, que ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-ne una espurna.


 


– Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar-ne les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.


– Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son, perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.


– Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets, i menys abundants que l’esmorzar i el dinar.


– Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.


– Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com un got de llet o un iogurt que ajuden a agafar el son.


– Per a una bona nutrició és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà no és una bona companyia.


 


Esmorzar


Dinar


Sopar