Català Castellano

Des de fa més d’un any, dedico el meu temps lliure , que, per sort meva, és bastant, atès que ja porto un temps jubilat,  a entrevistar persones que varen viure la Guerra Civil. Totes superen els vuitanta anys i les més grans que he trobat disposades a parlar superen els noranta.


És un plaer per a mi poder parlar amb persones a les quals els va tocar viure una època tan convulsa, tres anys que ho varen capgirar tot. A vegades, penso si uns anys enrere aquestes persones s’haurien obert amb tanta franquesa a explicar el que van patir d’infants i de joves mentre transcorrien els temps de guerra.


Totes van viure una infantesa feliç, corrent pels carrers del poble, on totes les cases tenien la porta oberta, fins al dia que varen presenciar com un grup d’homes vinguts de fora prenien foc a l’església. No es podien imaginar que aquell dia la seva vida faria un gir tan gran. A alguns, per sort, pocs, els hi van matar el pare al començament o a l’acabament de la guerra; a d’altres se’ls va anar al front: alguns varen tornar i d’altres, no. Alguns varen passar fam i d’altres trobaven el plat a taula amb el que els pares havien pogut aconseguir. Els jocs es varen convertir en temes relacionats amb la guerra, com podia ser la construcció de refugis.


Durant molts anys, la guerra va ser un tema de conversa restringit a l’àmbit familiar. Però, com que en el nostre poble el tema ha estat molt poc tractat, he cregut interessant recollir-ne les històries perquè en quedés constància. Moltes vegades, la família estava un xic cansada d’escoltar-les, i fins i tot alguna vegada m’han fet saber que l’avi o l’àvia havia expressat el seu agraïment pel fet que algú hagués tingut la paciència de prestar-los atenció i d’haver pres nota de les seves vivències d’abans, durant la guerra i la dura postguerra.


És una tasca que recomano a les persones que tinguin una certa inclinació a escriure, perquè és tota una sorpresa anar descobrint el que guarden els replecs de la memòria de les persones que han acumulat tants anys d’experiències, positives i negatives.