Català Castellano

La senyora Yolanda té 75 anys. Els darrers anys ha participat en diversos projectes de recerca com a voluntària.  El seu paper, i el de totes les persones que, com ella, participen en aquests projectes, és molt important, ja que permet avançar en el coneixement, observant i analitzant la realitat a través de les seves experiències o testant nous productes o noves idees en benefici de les persones grans.


 


Com va ser que comencés a participar com a voluntària en projectes de recerca?


 


Rebia la revista de la FATEC (Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya) i allà vaig veure que demanaven voluntaris. Sempre he pensat que si un es troba tan bé, és perquè es fan estudis. Llavors vaig pensar que havia de col·laborar-hi.


 


En quins projectes ha participat?


 


El primer estudi en què vaig participar va ser en un sobre reserva cognitiva. M’hi va convidar l‘Institut de l’Envelliment de la UAB. Es feia a l’Hospital Clínic de Barcelona. Llavors, allà em van convidar a participar en un altre estudi sobre el son, i com que sempre he tingut problemes amb el son, també vaig acceptar. Després he participat en diversos estudis sobre noves tecnologies, com el SAAPHO (Secure Active Aging: Participation and Health for the Old). La informàtica sempre m’ha agradat, i en sóc una gran usuària.


 


Quines avantatges hi veu, en participar en projectes de recerca?


 


Em satisfà molt pensar que faig de “conillet d’índies” en el bon sentit de la paraula. Podem donar alguna cosa de nosaltres mateixos perquè serveixi per als altres.


A més, hem de ser oberts. A mi m’agrada molt tenir informació de tot i la busco a través de la lectura i d'Internet. També m'ha agradat aportar a la societat tot ensenyant als altres, per exemple, el maneig dels ordinadors des d’un punt de vista pràctic.


 


Quines dificultats o problemes hi troba?


 


L’única dificultat és que s’hi ha de dedicar temps, unes vegades més i d’altres menys, però com que m’agrada, ho he fet sempre de gust.  D’altra banda, si no es permetés fer proves o no es participés en estudis,  els diferents avenços que es van produint no arribarien mai a port. I si la naturalesa ens ha donat un bé, com és la salut, nosaltres també hem de retornar-ho col·laborant-hi.


 


Com creu que es pot potenciar o facilitar que la gent participi en projectes de recerca?


 


S’ha d’explicar la importància de la recerca. Nosaltres ens beneficiem d’investigacions que es van fer abans i que ara s’apliquen per millorar la nostra salut. Si la salut ens ho permet, també nosaltres ara ens hem d’oferir a participar-hi.


 


Com es podria agrair o reconèixer la seva participació?


No cal que es reconegui de cap manera especial. Només que es tingui en compte que, de vegades, a aquesta edat, no tens prou resistència o l’humor que tenies abans, i els que ens fan les proves ho han de tenir en compte.


 


Li agradaria tenir informació dels resultats de la investigació en què ha participat?


Això és molt important. Tant rebre la informació sobre les proves que m’han fet a mi com dels resultats de l’estudi quan aquest s’hagi acabat.


 


Hi ha algun tema que tingui un especial interès per a vostè en relació amb les persones grans?


 


Trobaria molt interesant que es fessin estudis sobre la influència que té la genètica en la salut i en com influeix en la qualitat de vida quan s’és gran. I també quins altres factors influeixen per viure bé, com per exemple la vida familiar que s’ha fet.